top of page
Logo Santsi 2021.jpg

La Sant Silvestre Vilafranquina és una cursa organitzada pel Club Atletisme Vilafranca que, enguany, se celebrarà la tarda del 30 de desembre pels carrers del barri Moli d'en Rovira de Vilafranca del Penedès. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i l’Associació de Veïns del Molí d'en Rovira.

La primera edició de la cursa va ser l’any 2014 amb 269 participants, augmentant fins a 300 al següent any. Enguany,se celebrarà la 7a edició.

Les curses de Sant Silvestre són típiques del 31 de desembre. Actualment, les més famoses a Espanya són la "San Silvestre Vallecana" (Madrid) i la Cursa dels Nassos (Barcelona). Les curses de l’últim dia de l’any acostumen a tenir el nom de Sant Silvestre ja que el 31 de desembre és Sant Silvestre en nom del papa Silvestre I, que va governar l’Església durant  21 anys des de l’any 314 d. C. També hi ha algunes curses anomenades Cursa dels Nassos perquè, precisament, l’Home dels Nassos és un personatge de la tradició catalana que té tants nassos com dies li queden a l’any.

Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que, aquest dia, surt l'Home dels Nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Se'ls ho explica de tal manera que els infants s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre, a l'any, li resta només un dia per acabar.” https://ca.wikipedia.org/wiki/Home_dels_nassos

Històricament, les curses de Sant Silvestre se celebraven únicament el 31 de desembre a la tarda o la nit per acomiadar l’any corrent, però, actualment degut al boom del “running” cada vegada hi ha més curses de Sant Silvestre o dels Nassos que es celebren l’últim dissabte o diumenge de l’any.

Abans de la Sant Silvestre Vilafranquina, a l’Alt Penedès, es podia córrer  la Sant Silvestre de Gelida (31 de desembre - 3 Km), la Cursa dels Nassos del País del Cava (últim cap de setmana de desembre – 10 Km i 6 Km per muntanya) i  la Sant Silvestre de muntanya del Penedès (últim cap de setmana de desembre – diferent localitat i Km segons l’any). També hi havia altres Sant Silvestre a prop de Vilafranca com ara:  Sant Silvestre de Cunit (31 de desembre – 5 Km), Sant Silvestre del Vendrell (últim diumenge de desembre – 5 Km), Sant Silvestre de Vilanova del Camí (31 de desembre – 5 Km) i, recentment, també la Cursa Externa de Canyelles (31 de desembre - 2.5 Km).

 

El fet que cada vegada hi havia més persones que corrien a Vilafranca, i que cada 31 de desembre s’havien de desplaçar a una altra ciutat per acomiadar l’any corrent, va impulsar el Club Atletisme Vilafranca a organitzar una cursa de Sant Silvestre en dates properes al cap d'Any a Vilafranca.

La Sant Silvestre Vilafranquina es caracteritza per ser una cursa festiva on alguns dels participants van disfressats; s'hi respira un ambient nadalenc i hi ha punts de música per animar els/les participants. També compta amb diversos obsequis per als guanyadors i dues curses infantils.

   

logo.png
bottom of page